Videnskaben bag øl

Er afholdt
Videnskaben bag øl
Videnskaben bag øl
Hos Carlsberg brygger de ikke kun øl. Deres forskningslaboratorium har gennem årene også udviklet ny viden og nye teknikker med henblik på at lave en god øl. Den 19. november kan du være med, når vi dykker ned i de videnskabelige hemmeligheder omkring ølbrygning.
Tid
18:55 - 21:30
Pris
Pr. person inkl. smagsprøve: € 4
Adresse

Norderstraße 59
24939 Flensburg
Tyskland

Hos Carlsberg brygger de ikke kun øl. Deres traditionsrige forskningslaboratorium har gennem årene udviklet viden og nye teknikker, som også har forbedret produktionen af øl. Carlsberg Laboratorium har desuden bidraget til den grundlæggende naturvidenskab, da forskere på laboratoriet har gjort flere store videnskabelige opdagelser – f.eks. rendyrkningen af gær, udviklingen af pH-skalaen og den klik-kemi, som Morten Meldal fik Nobelprisen for i 2022.

At lave øl er en ægte videnskab

Der ligger en masse videnskab til grund for det gode øl, og i dette foredrag kan du dykke med ned i forskningen i og udviklingen af de ingredienser, som bruges til ølproduktionen. Hør lederen af Carlsberg Laboratorium, Birgitte Skadhauge, og laboratoriets brygmester, Erik Lund, fortælle om forædling af byg og humle, og hvordan man dyrker dem bæredygtigt.

Alkoholfri øl uden efterbehandling

Du vil også høre om, hvordan spiring af byg – dvs. maltning – kan give forskellige malttyper med forskellig smag. I Carlsberg Laboratorium arbejder de også på udviklingen af nye typer af gær, som ikke danner alkohol, men som stadig gærer. Disse nye gærtyper kan bruges til produktion af alkoholfrit øl uden at skulle anvende forskellige efterbehandlinger, der kan påvirke smagen af øllet.

Banebrydende teknologi

I foredraget vil du derudover få indsigt i den nyeste, banebrydende teknologi inden for klimatolerante fødevarer. Teknologien bruges til at finde nye, forbedrede egenskaber i planter, som kan øge deres kvalitet eller udbytte under forskellige klimatiske forhold. Det er ikke kun forskning i nutidens planter, der kan hjælpe med klimatilpasningen af fødevarer: Hør om fundet af 2 mio. år gammelt DNA fra planter og træer i Nordgrønland, som kan give indblik i, hvordan fortidens planter tilpassede sig deres skiftende klima.

Smagsprøver

Under foredraget får du serveret små smagsprøver på fem udvalgte øltyper. Du smager dem én efter én efterhånden, som de gennemgås i foredraget. Det er muligt at køre bil efter foredraget

Billetter

Vær med på Flensborg Bibliotek, når vi følger foredraget, som streames live fra søauditorierne på Aarhus Universitet.

Foredraget varer til 21.30.

Entré: 4 Euro. 

Hvad er Offentlige foredrag i Naturvidenskab?

Med foredragsserien Offentlige foredrag i Naturvidenskab kommer du tættere på de nyeste opdagelser og erkendelser inden for naturvidenskab. Engagerede forelæsere holder foredrag om alle grene af naturvidenskaben. Niveauet er højt, og du vil blive udfordret, men du kan få udbytte af alle foredrag uanset dine faglige forudsætninger.

Foredragene livestreames fra Søauditorierne på Aarhus Universitet og arrangeres af Faculty of Natural Sciences, Aarhus Universitet, og udbydes sammen med Carlsbergfondet.