Den Slesvigske Samlings foredrag Den Slesvigske Samlings medarbejdere tilbyder foredrag inden for en lang række emner.
Den Slesvigske Samling – regionens kulturelle hukommelse Foredraget fortæller samlingens spændende historie fra kejsertiden og frem til i dag, samt hvilke materialer og tilbud vi har til vores brugere.
Det danske mindretal i kejsertiden 1864 var året, der rev det politiske og kulturelle tæppe væk under sønderjyderne. De følgende år var præget af undertrykkelse og kampen om at blive en del af Danmark igen. Dyk ned i historien i det spændende foredrag om mindretallet i kejsertiden.
Diger, død og diamanter - Erindringen om den frisiske kolonialentrepenør Sönke Nissen Sönke Nissens liv kunne være stoffet til en spændende film. I dette foredrag får I en underholdende fortælling om en friser, der drog ud til Afrika i starten af det 20. århundrede for at bygge jernbaner og finde diamanter. Og i får svar på, hvorfor netop hans navn fik en plads i historiebøgerne.
En dansk-tysk byttehandel: Sønderjylland i bytte for De Vestindiske Øer "Nød gør opfindsom", som tyskerne siger. Ironisk nok var det danske politikere, der efter 1864 tog ordsproget til sig og arbejdede på, at genvinde Sønderjylland fra tyskerne gennem en klassisk byttehandel. Hør om en overset og måske lidt grotesk del af danmarkshistorien.
Gustav Johannsen - ”Flensborgs ukronede konge” Gustav Johannsen var ved udgangen af det 19. århundrede frontfiguren i det danske mindretal. Høre om hans spændende liv og virke i en region og tid, der var præget af kulturkampe, interne stridigheder og dog en ukuelig vilje til, at Sønderjylland skulle blive en del af Danmark igen.
Sønderjylland-Schleswig Kolonial – dengang og i dag På trods af grænseregionens nuværende beliggenhed langt fra de store handelshavne, har regionen faktisk spillet en vigtig rolle i den oversøiske handel. I dette foredrag kan I få indblik i grænselandets dengang mangfoldige handelsforbindelser og de spændende historier, der følger med.