Afholdt

Farlig mand - den danske Stasispion

Stasispionen Flemming Sørensen
Stasispionen Flemming Sørensen
Den 23. januar kan du dykke ned i den spektakulære og fascinerende fortælling om en af Stasis allervigtigste danske agenter, når journalisterne Jesper Clemmensen og Ole Sønnichsen med udgangspunkt i deres bog "Farlig mand" fortæller om den utrolige sag om stasispionen Flemming Sørensen.
Date
Afholdt
Pris
Pr. person: € 5
I samarbejde med
Flensborg Danske Journalistforening
Adresse

Norderstraße 59
24939 Flensburg
Tyskland

Den Kolde Krig var på sit højeste, da den danske journalist Flemming Sørensen blev hvervet som spion for den berygtede og brutale østtyske sikkerhedstjeneste Stasi.

I 1960 gjorde Jyllands-Posten Flemming Sørensen til deres udsendte i Den Kolde Krigs hovedstad, Berlin. Her tog hans hemmelige karriere for alvor fart, ikke mindst fordi han som international journalist kunne krydse den ellers hermetisk lukkede grænse mellem øst og vest.

En spionfilm værdig

I de følgende år forrådte Sørensen talrige tyskere og danskere, hvoraf flere endte med hårde fængselsstraffe i DDR. Da Stasi mærkede, at jorden brændte i Vestberlin, fingerede de et nummer, der skulle få deres danske agent forflyttet til Bonn. Tricket, der er en spionfilm værdig, fik placeret Sørensen som spion i Vesttysklands politiske hjerte. Den danske journalist og spion skulle ende med at tjene fjenden i to årtier.

Skandale i Sydslesvig

Nu kunne det jo have været en spion-historie af mange, der udspillede sig under den kolde krig. Men Flemming Sørensen havde mangfoldige forbindelser til det danske mindretal - både professionelt og privat. Således arbejdede han også som korrespondent i Bonn for Flensborg Avis fra 1963. Flemming Sørensens journalistiske virke i den vesttyske hovedstad for mindretallets avis var en del af hans cover over sine Stasi-aktiviteter. I mindretallet var han en meget anerkendt skikkelse, og der var derfor også omfattende solidaritetstilkendegivelser fra fremstående personligheder i mindretallet, efter at han blev anhold ved den dansk-tyske grænse og anklaget ved Oberlandesgericht i Düsseldorf i starten af 1980erne.

Mange hoppede på limpinden

Retssagen endte med, at Flemming Sørensen blev løsladt på grund af mangel på beviser. Først efter murens fald i 1989, hvor det blev muligt at få aktindsigt, blev det klart, hvem Flemming Sørensen virkelig var, og at "rigtig mange hoppede på Flemming Sørensens limpind", som Hans Christian Davidsen udtrykker det i Flensborg Avis den 5. september 2024. De chokerende afsløringer blev først og fremmest mødt med tavshed i mindretallet, og de fleste af Sørensens støtter lod til at ønske, at episoden hurtigt forsvandt i glemmebogen.

Skræmmende aktuel

Farlig mand er den spektakulære og fascinerende fortælling om en af Stasis allervigtigste danske agenter. Et stykke dansk verdenshistorie, der vækker den nære fortid til live - men også et stykke historie, som er blevet skræmmende aktuel.

Foredraget er baseret på bogen Farlig mand og en omfattende research i Stasis arkiver, hvor Flemming Sørensens utrolige sag fylder adskillige hyldemeter. Dertil kommer andre tyske og danske arkiver og interviews med hovedpersonens venner, kollegaer, fjender og ofre. Fascinerende TV-klip fra perioden er flettet ind i foredraget.

Om forfatterne

Jesper Clemmensen er journalist, foredragsholder og tilrettelægger af dokumentarfilm til DR1, DR2 og TV 2. Han er forfatter til flere historiske bøger, blandt andre bestsellerne Afhopperne og Skibet fra Helvede.

Ole Sønnichsen er journalist, foredragsholder og forfatter til lang en række anmelderroste og populære historiske værker og biografier, blandt andre bestsellerne One Dollar Man og Rejsen til Amerika.

Billetter

Entré: 5 Euro

Arrangeret af Dansk Centralbibliotek og Flensborg Danske Journalistforening