De Fremmede: Sydslesvigsk feriebarn i en modstandsmands familie

Karl som barn på ferie i Norge
Karl som barn på ferie i Norge
Den 14. maj fortæller bibliotekar Karl Fischer om sin families vej in i mindretallet og sine oplevelser som feriebarn i Danmark i efterkrigstiden. Foredraget er en del af rækken “De fremmede”, og deltagerne må gerne dele egne erfaringer og refleksioner.
Tid
17:00 - 18:00
Pris
Pr. person (inkl. drikkevarer): € 4
Adresse

Norderstraße 59
24939 Flensburg
Tyskland

AfD betegner nazitiden som en fuglelort i Tysklands historie og taler om en perverteret skyldkultur. Selv om Karl Fischer er født i 1956 og opvokset i det danske mindretal, kan han ikke sige sig fri for at bære den historiske arv. Er det på grund af hans bedstefædre, der begge var soldater? Eller fordi legekammeraterne på Mors under en fodboldkamp kunne kalde ham for “Prøjser” eller “Nazi”, når han kom til at sparke en af dem over skinnebenet?

Familiens vej ind i mindretallet

Karl Fischer fortæller om sin families vej ind i mindretallet og om den prægning, han modtog i løbet af ti somre som feriebarn på Mors. Karl er bibliotekar - og per 1. april tidligere bibliotekar - på Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig, hvor han har arbejdet i 41 år.

Bibliotekar Karl Fischer
Bibliotekar Karl Fischer

Billetter

Selve foredraget varer cirka 30 minutter og bliver efterfulgt af samtale mellem Karl Fischer og moderator Tue Søvsø, hvor publikum inddrages. Alle inviteres til at dele egne erfaringer og refleksioner.

Billetprisen på 4 Euro og inkluderer drikkevarer.

Om De Fremmede

Foredragene er del af projektet “De Fremmede”, som er støttet af Borgerprojektfonden under Interreg. Projektet er et samarbejde mellem initiativtageren Tue Søvsø og otte biblioteker fordelt ligeligt på begge sider af grænsen.

Foredragsrækken er tænkt som en markering af 80-års jubilæet for 2. verdenskrigs afslutning og sætter fokus på, hvad krigens afslutning kom til at betyde for grænselandets mange minoriteter, og hvordan fremmedhed og forskellige tilhørsforhold kom til at præge livet i grænselandet.

Foredragene bliver afholdt på tværs af grænseregionen og præsenterer publikum for korte historiske oprids og personlige historier om, hvordan efterkrigstiden og interaktionerne mellem mindretal og flertal blev oplevet.