De Fremmede: En barndom som dansksindet i Sydslesvig

Antidanske graffitis i Sydslesvig
Antidanske graffitis i Sydslesvig
Den 20. marts kan du på Flensborg Bibliotek høre tidligere gymnasielærer og delstatsminister Anke Spoorendonk fortælle om sin families vej ind i det danske og om hendes barndom i efterkrigstiden, hvor det danske var under pres.
Tid
17:00 - 18:00
Pris
Pr. person (inkl. drikkevarer): € 4
Adresse

Norderstraße 59
24939 Flensburg
Tyskland

Det danske har altid fyldt meget i Anke Spoorendonks liv, men hendes familie blev først dansksindet efter 2. verdenskrig. Det var en helt bevidst handling fra hendes tyske forældres side at blive del af det danske mindretal. Anke blev født i 1947 og voksede op i et hjem, hvor der blev talt både dansk, tysk og plattysk.

Man kan ikke tage demokratiet for givet

Hun husker, at hun på sin femårs fødselsdag kiggede ud ad vinduet og så, at bygningerne var overmalet med nationalistiske og anti-danske slagord. Hun siger selv, at den oplevelse har fået hende til at forstå, at man ikke kan tage demokratiet for givet, og at det er noget, der skal kæmpes for hele tiden.

I dette foredrag fortæller Anke Spoorendonk om sin families vej ind i det danske og om en barndom i efterkrigstiden, hvor alt, der var dansk, var under pres.

Gymnasielærer og minister

Anke Spoorendonk var lærer på Duborg-Skolen i Flensborg i 19 år og var aktiv i delstatspolitik i 21 år. Fra 2012 til 2017 var hun europa-, justits- og kulturminister i Slesvig-Holsten for mindretalspartiet SSW, og siden 2018 har hun været formand for Foreningen Norden i Sydslesvig.

Tidligere delstatsminister Anke Spoorendonk
Tidligere delstatsminister Anke Spoorendonk
Antidanske graffitis i Sydslesvig
Antidanske graffitis i Sydslesvig

Billetter

Selve foredraget varer cirka 30 minutter og bliver efterfulgt af en samtale mellem Anke Spoorendonk og moderator Tue Søvsø, hvor publikum inddrages.

Alle inviteres til at dele egne erfaringer og refleksioner.

Pris: 4 Euro inkl. drikkevarer.

Om “De Fremmede”

Foredragene er del af projektet “De Fremmede”, som er støttet af Borgerprojektfonden under Interreg. Projektet er et samarbejde mellem initiativtageren Tue Søvsø og otte biblioteker fordelt ligeligt på begge sider af grænsen.

Foredragsrækken er tænkt som en markering af 80-års jubilæet for 2. Verdenskrigs afslutning og sætter fokus på, hvad krigens afslutning kom til at betyde for grænselandets mange minoriteter, og hvordan fremmedhed og forskellige tilhørsforhold kom til at præge livet i grænselandet.

Foredragene bliver afholdt på tværs af grænseregionen og præsenterer publikum for korte historiske oprids og personlige historier om, hvordan efterkrigstiden og interaktionerne mellem mindretal og flertal blev oplevet.