Julekalenderens historie
Selvom mange sikkert tror, at julekalendere må være en dansk opfindelse, blev den første masseproducerede julekalender faktisk lavet i Tyskland. Det skete i München i 1903.
Af Thyra Joost, børnebibliotekar
Den første julekalender bestod af to ark. Et ark med 24 billeder og et ark med 24 vers. Først skulle man læse dagens vers og derpå klippe dagens billede ud og lime det ovenpå verset. Det var ejeren af et forlag, Gerhard Lang, der havde fået ideen fra sit eget barndomshjem. Hans mor havde bagt 24 kager. Hver dag i december, i tiden op til jul, måtte han spise en af kagerne.
I 1920 videreudviklede han konceptet. Han limede to julekalendere sammen, og sådan opstod lågejulekalenderen, som vi stadig kender den i dag.
De først danske julekalendere blev lavet i begyndelsen af 1930’erne.
Første radiojulekalender
I 1957 kom den første radio-julekalender. Det skete i Sverige. Det var radioværten Rolf Bergström, der fik ideen med at koble papirjulekalenderen sammen med en radioudsendelse. Hver dag blev der ”åbnet” en låge i radioen. Kalenderen blev ledsaget af en trykt kalender, der fulgte med Sverige Radios programavis. Fra 1960 blev der i Sverige også lavet en TV julekalender.
TV julekalender i Danmark
I Danmark begyndte man at lave radio- og TV-julekalendere fra 1962. Her slog TV-julekalenderen for alvor igennem på Danmarks Radio (DR) i 1967 med ”Kender du Decembervej?”.
Succesen skyldtes hovedsageligt den glade Magnus Tagmus og hans iørefaldende sang ”Mit navn er Magnus Tagmus”. Siden er der blevet produceret mange mere eller mindre succesrige julekalendere.
I 1973 blev julekalenderen ”Vinterbyøster” produceret. Forarbejdet var meget omfattende. Mange måneder blev brugt på at sy dukker, skrive manuskript og bygge store kulisser. ”Vinterbyøster” regnes stadig som en klassiker indenfor tv-julekalenderne sammen med ”Jullerup Færgeby” (1974) og ”Kikkebakke Boligby” fra 1977.
Familiejulekalendere i TV
At se julekalenderen var blevet til en kær tradition for hele familien. I 1980’erne begyndte DR derfor at lave julekalendere til hele familien. Dukkerne blev erstattet med levende skuespillere, og sendetiden blev udvidet. Den første julekalender til hele familien var ”Jul i Gammelby”, der blev optaget i Den Gamle By i Aarhus. Siden fulgte der mange succeser. I 1990’erne fik DR konkurrence fra TV2 og mistede dermed sit monopol på TV julekalendere. TV2 producerede både julekalendere for børn og for voksne og vandt dermed mange seere.
OBS: I december måned inviterer biblioteket alle børnefamilier til at følge med i tv-julekalenderen ”SNEFALD” hver hverdag kl. 17 i Stjernerummet i børnebiblioteket, hvor vi streamer fra DR's børnekanal Ramasjang.