Markante Sydslesvigere: H. P. Hanssen & Ernst Christiansen

H. P. Hanssen og Ernst Christiansen
H. P. Hanssen og Ernst Christiansen
Pragmatist og idealist. Sådan kan man måske titulere de to markante Sydslesvigere H.P. Hanssen og Ernst Christiansen. Deres roller i årene omkring Genforeningen vil historikerne Hans Schultz Hansen og Mogens Rostgaard Nissen kortlægge for os under deres foredrag på Flensborg Bibliotek den 17. marts.

Tid
16:00 - 18:00
I samarbejde med
  • Sydslesvigsk Forening
  • SSW
  • Historisk Samfund for Sønderjylland i Sydslesvig
Adresse

Norderstraße 59
24939 Flensburg
Tyskland

H.P. Hanssen stod som de danske sønderjyders repræsentant i rigsdagen og landdagen i Berlin for en pragmatisk politik, som vægtede konkrete forbedringer af sønderjydernes kår over en symbolpolitik på grundlag af Paragraf Fem.

I konflikt med leder i Flensborg

Efter det tyske nederlag i 1918 ville han bilægge grænsestriden en gang for alle og gik derfor ind for en grænse, der ikke gav Danmark større områder med tysk flertal. Begge standpunkter bragte ham i konflikt med danske ledere i Flensborg, frem for alle Ernst Christiansen, Flensborg Avis.

Foredrag ved Hans Schultz Hansen, dr. phil. i historie og forskningschef ved Rigsarkivet.

Stærk opinionsdanner

Ernst Christiansen var chefredaktør på Flensborg Avis fra 1906, indtil de nazistiske myndigheder fjernede ham fra posten i 1940. Han var en meget stærk opinionsdanner i Sydslesvig og i Danmark, og kæmpede både før og efter folkeafstemningen i 1920 for, at Flensborg kom med til Danmark.

Derfor var han i opposition til H. P. Hanssens pragmatiske politik. I 1920'erne og 30'erne var han det danske mindretals egentlige politiske leder.

Foredrag ved Mogens Rostgaard Nissen, leder af Forskningsafdelingen ved Dansk Centralbibliotek.

Tilmelding

Fri entré.

Arrangeret af Dansk Centralbibliotek, SSF, SSW og Historisk Samfund for Sønderjylland i Sydslesvig