Kender du nisserne?
Mange af de danske juletraditioner kom oprindeligt andre steder fra:
Juletræet, julekalenderen og adventskransen kom fra Tyskland.
Luciapigerne, gløggen og TV-julekalenderen kom fra Sverige og julemanden fra USA.
Men vidste du, at det er nissernes skyld, når vi danser rundt om juletræet?
Af Rita Jakobsen
Af: Nisse Gammelklog, Biblioteksnisse
Da juletræet kom til Danmark, kendte man ikke noget til julemanden her. Her var det nisserne, der kom med julegaverne til børnene. Drillesyge, som de er, fandt de på at gemme gaverne rundt omkring i selve juletræet.
Men hvordan skulle man finde gaverne, hvis træet stod i et hjørne?
Derfor skal træet helst stå frit i rummet, så børnene kan blive trukket rundt om træet af voksne, mens der synges julesange.
Julenisserne er pæredanske
I mange gamle kulturer har man troet på husånder, vætter, som man helst skulle holde sig gode venner med.
I Tyskland kender man dem som ”Wichtel” eller ”Heinzelmännchen”. I Danmark kaldte man væsenet for Gårdbo, Lille Niels eller Nis. Siden blev den bare kaldt "nissen".
Nissen er klædt som bonden i gamle dage - som regel i gråt tøj, med træsko og rød tophue.
Nissen hjælper med arbejdet i huset og på gården, men uden at blive set! Nissen kan have et hidsigt temperament og lave ulykker. Men når den driller, er det ikke ondskabsfuldt.
På mange bondegårde var der meget mad i julen. Og det er netop den årstid, hvor nisserne skal fedes op for at klare sig igennem vinteren. Derfor har der altid været en særlig forbindelse mellem nisser og mennesker op til jul.
Det er derfor, vi sætter risengrød med en smørklat frem til dem. For næsten 200 år siden begyndte man at tegne og fortælle om nissernes særlige betydning i julen.
Derfor er børn bedst til at se nisser
Biblioteket har mange historier og fagbøger om nisser. Mange af fagbøgerne er skrevet af nisse-specialister.
En af dem er biolog Jan Gruwier Larsen fra Naturhistorisk Museum i Aarhus. Han har blandt andet skrevet bogen "Nissens naturhistorie", som du kan låne på biblioteket.
Jan siger, at voksne er dårlige til at se nisser, fordi voksne kun ser det, de forventer at se. Men børn er langt bedre til at spotte nisser, selvom nisser ofte er vanskelige at få øje på.
Du kan for eksempel aldrig snige dig ind på en nisse - du er for længst opdaget! Jan anbefaler, at du I stedet stille og roligt går hen til et sted, hvor der måske er nisseaktivitet.
Sæt dig og vent på, at nissen accepterer, at du er der, så kommer den måske frem…
Held og lykke, og god nisse-jul!